Skip to content

Introdage for nye, grønlandske studerende

onsdag 01. august kl 13.00 – kl 17.00

Introdage for nye, grønlandske studerende

I august begynder endnu et skoleår og i den forbindelse har Det Grønlandske Hus i Aarhus holdt introdage for nye, grønlandske studerende i Region Midtjylland

Det kan være overvældende at starte på en ny uddannelse, især hvis uddannelse ligger i et helt andet land, hvor man hverken kender til infrastrukturen, boligmarkedet eller taler sproget særlig godt.

Det Grønlandske Hus i Aarhus har derfor i disse uger en strøm af nye studerende i gennem døren eller røret, og i de sidste to dage har omkring 40 nye studerende deltaget i et introforløb, hvor de har kunnet få svar på alt fra, hvordan de undgår at betale skat af deres SU til, hvordan et rejsekort fungerer.

”Det har virkelig været informationsrigt. Jeg har blandt andet opdaget, at jeg kan få betalt min fysioterapi med en lægeerklæring, og så har jeg også snakket med de andre studerende om, hvordan man kan håndtere sin savn”, fortæller Line Pedersen på 20 år, der i år starter som pædagogstuderende ved VIA University College i Aarhus.

Hun er også, som hun selv udtrykker det, været så heldig, at hun har mødt tre andre grønlandske studerende, som også starter på pædagoguddannelsen.

”Vi har snakket om at starte en Facebookgruppe, hvor vi også vil invitere vores tutor fra Det Grønlandske Hus, som tilfældigvis også læser til pædagog, og så kan vi hjælpe hinanden undervejs. Det giver noget ro at vide, at vi har hinanden gennem studiet”, siger Line, der er flyttet til Danmark fra Nuuk.

 

Og netop den ro i starten er en af de ting, som Pauli Thomsen på 26 år gerne vil give videre. Han er tutor for de nye, grønlandske studerende i år, og det er han blandt andet for at kunne give et indblik i, hvordan det er at være (grønlandsk) studerende i Danmark.

”Jeg kan relatere til det at være ny studerende. Vejlederne og coachene kan fortælle en masse ting, men jeg kan give dem viden sådan studerende til studerende, og jeg ville selv ønske, at jeg havde fået en mildere start”, fortæller han, og fortsætter:

”Jeg kan tydelig huske, at jeg tog til den forkerte skole den første dag, så jeg kom for sent til den første time, og det var virkelig et skrækscenarie”, smiler han.

Sammen med de gode råd om studiestart så slår han fast, at de nye studerende ikke må være for indelukkede.

”Jeg har fortalt dem, at ALLE har det på samme måde de første dage, og man skal løsne lidt op, for det kan hurtig blive en vane at lukke sig inde”, understreger han.

Ud over introdagene så har Det Grønlandske Hus i Aarhus to studievejledere og en studiecoach, som man altid kan kontakte med store og små spørgsmål, hvis man er studerende i Region Midtjylland.

Back To Top