Skip to content

Boligsøgning for studerende i Aarhus

Dette afsnit handler mest om Aarhus, fordi det er sværere at finde bolig i Aarhus end i de andre byer i regionen. Men der er også mange generelle oplysninger, så selvom du skal søge bolig i en anden by, er det en god ide at læse videre her.

Her finder du ungdoms- og kollegieboliger i hele landet: www.ungdomsboliger.dk.

Her finder du boligforeninger i hele landet: www.bolig-guide.dk/lejebolig/boligforeninger/.

I Aarhus findes der to store boligudbydere, og du kan søge dem begge via Internettet:

www.aarhusbolig.dk: På denne hjemmeside har alle boligforeninger i Aarhus slået sig sammen og lavet en fælles opnotering og venteliste. Der er ventetid på at få en bolig i en almindelig boligforening, så det er en god idé at melde sig ind så hurtigt som muligt.

Medlemskab koster kr. 100 om året.

www.UngdomsboligAarhus.dk: Her har næsten alle kollegier i Aarhus slået sig sammen og lavet en fælles opnotering og venteliste. Det er gratis at søge værelse.

Du kan oprette en ansøgning seks måneder inden studiestart.

Ventelisterne eksploderer normalt i slutningen af juli, og det betyder, at det er meget svært at få en bolig i august og september. Det er derfor en fordel at starte en ansøgning så tidligt som muligt. Ventetiden er længst for de lejligheder, der ligger i midtbyen, og kortest for dem, der ligger længst væk fra midtbyen. Men prøv selv at gå ind og se på ventetiderne, og på hvor de forskellige kollegier ligger.

Det er vigtigt, at du sætter dig godt ind i reglerne (de står alle sammen på Ungdomsbolig Aarhus’ hjemmeside). Den ønskede indflytningsdato kan højst være 6 måneder før studiet starter. I betragtning af boligmanglen i august og september er det en fordel at søge indflytning per 1. juli. Men hvis du gør det og får en lejlighed fra den 1. juli, skal du jo altså også betale husleje fra den 1. juli. Det gælder om at afveje dine ønsker.

Det er meget, meget vigtigt, at du husker at genansøge hver måned, ellers går ansøgningen simpelthen i stå.

Du kan sætte den ønskede indflytningsdato til seks måneder, førend uddannelsen starter. Så begynder du nemlig at optjene ventetid fra denne dato. Samtidig bør du så søge en bolig med rigtig lang ventetid, så du ikke risikerer at blive tilbudt en bolig, før du rent faktisk har tænkt dig at flytte til Aarhus. Når tiden nærmer sig, at du vil flytte til Aarhus, skal du så selvfølgelig også huske at ønske nogle boliger med kortere ventetid.

Andre kollegier i Aarhus

Disse kollegier søges ikke gennem www.ungdomsboligaarhus.dk. Læs om dem på deres egne hjemmesider:

Parkkollegierne ved Aarhus Universitet – kun for studerende ved Aarhus Universitet.

Otto Mønsteds Kollegium – fortrinsvis for studerende ved Aarhus Købmandsskole og Handelshøjskolen i Aarhus

KFUM-kollegiet – for medlemmer af KFUM og KFUK.

Kollegiet i Det Grønlandske Hus – for grønlandske studerende uden børn

Vi har et særligt samarbejde med kollegiet Egmontgården, som løbende tilbyder os lejligheder.

Boligtilbuddene opslås til grønlandske studerende.

Du skal være opmærksom på

  • Om boligen er møbleret eller umøbleret
  • Indskuddets størrelse og hvor høj den månedlige husleje er
  • Om huslejen inkluderer el, vand og varme – eller om du hver måned skal betale ekstra for el, vand og varme
  • Om du kan søge boligsikring til boligen. Du kan søge boligsikring, hvis boligen har eget bad og eget køkken. Du kan lave en prøveberegning på boligsikring på www.borger.dk.
  • Hvor stor boligen er
  • Beliggenhed i forhold til skolen (hvor lang tid tager det at komme i skole? Er det cykelafstand? Er der offentlig transport? Hvad koster et buskort?)

Private boligudbydere

Ud over boligforeninger og kollegier er der også private, som udlejer boliger. Her er det særlig vigtigt, at der bliver underskrevet en standard lejekontrakt, når du får boligen. Der findes svindlere på markedet, og hver sommer er der forsider på de danske aviser om, hvordan folk er blevet narret. Betal aldrig penge under bordet. Lad være med at lave aftaler om at bo “sort”. Betal først, når du har fået nøgle til boligen. Skriv aldrig under på en kontrakt, før du eller en ven eller et familiemedlem har set boligen.

Familieboliger

Kollegielejlighederne i Aarhus er små. Der findes kun nogle ganske få 3-værelses lejligheder, og ingen større end tre værelser. Hvis din familie er større, er I derfor henvist til at søge bolig via boligselskaberne i Aarhus. Der er ventetid på at få en bolig i en almindelig boligforening. Ventetiden er kortest i Gellerupparken og udenfor selve Aarhus by. Som studerende med barn/børn kan du komme foran i køen i de fleste boligforeninger i Aarhus. Læs her: https://aarhusbolig.dk/fortrinsret/. Ellers anbefaler vi, at familier søger bolig uden for selve Aarhus by, i f.eks. Lystrup, Grundfør, Tilst, Mundelstrup og Beder. De små bysamfund minder mere om byerne i Grønland, og det er ofte også lettere at få institutionsplads til børnene osv. Ulempen er den længere transporttid. Hvis du skal have dit barn eller din familie med til Danmark, kan du ikke få boliggaranti, og I kan heller ikke bo i kollegiet i Det Grønlandske Hus. Du skal være særligt opmærksom på, at du ifølge reglerne ikke kan få betalt billetten til dit barn/din familie her fra – og heller ikke godstransport – før der er fundet en passende bolig i eller i nærheden af uddannelsesbyen.

Back To Top