Ring til os på +45 8611 0288

Følg os på Facebook 

Beretninger

Home / Kultur / Frivillig i Det Grønlandske Hus / Beretninger

Et mangfoldigt frivilligkorps i Det Grønlandske Hus

Det Grønlandske Hus i Aarhus er dybt afhængige af de frivillige hænder, der hjælper Huset ved større arrangementer som nationaldagen, Aasiveeraq og Food Festival

Det er grønlændere, der bor i Danmark, danskere med en eller anden form for tilknytning til Grønland, det er bulgarer, kinesere, unge, seniorer, mænd, kvinder… Et mangfoldigt frivilligkorps der har én ting til fælles: Et hjerte og en interesse for Grønland.

”Her får de et uforpligtende grønlandsk miljø, hvor de får mulighed for at dyrke deres interesse og samtidig blive en del af et godt fællesskab”, fortæller Sanne Helmer Petersen, der er projektkonsulent og frivilligkoordinator i Det Grønlandske Hus i Aarhus.

I dag er der omkring 45 frivillige, der hjælper til ved de forskellige store arrangementer som nationaldagen, Aasiveeraq eller Food Festival.

”Det vigtigste element i at have frivillige er, at det giver os muligheden for at lave arrangementer i den størrelsesorden. Det vil slet ikke være muligt for os at skabe for eksempel Nationaldagen på det niveau, hvis ikke vi havde frivillige, der kunne hjælpe os. Vi er dybt afhængige af frivillige hænder til at løfte de store opgaver i Huset”, understreger Sanne Helmer Petersen.

Repræsenterer Grønland

Ane Kristiansen er 59 år og hun er en af de frivillige, der hjælper Det Grønlandske Hus i Aarhus. Hun kommer fra Aasiaat, men hun har boet i Danmark i mange år, så for hende er det en god måde at dyrke det grønlandske fællesskab.

”Det giver mig så meget at være frivillig – især socialt. Det er ikke fordi, jeg er ensom derhjemme. Jeg er alene i fysisk form, men jeg er ikke ensom. Det er dejligt at bo for sig selv, men det er også dejligt at komme ud og snakke med så mange gode mennesker, også er det kun positivt, når man samtidig kan reklamere lidt for Grønland”, siger Ane Kristensen.

Hun har arbejdet som frivillig i forskellige sammenhænge hele sommeren, og senest stod hun i tipien til årets Food Festival, hvor hun hjalp Det Grønlandske Hus med at producere smagsprøver, hvor hun hele weekenden spredte glæde med sit store smil.

”Min første prioritet i livet er mine børn og børnebørn og derefter er det frivilligt arbejde, da det giver mig noget godt at stå op til”, fortæller Ane Kristensen.

Hun arbejder også som frivillig ved LVS, der er landsforeningen for væresteder, der hjælper udsatte borgere i Danmark.

”Jeg udvikler mig ved at være frivillig. Det giver mig glæde og indhold i livet at hjælpe”, understreger Ane Kristensen.

To former for frivillighed

I Det Grønlandske Hus i Aarhus kan man melde sig som frivillig på to forskellige planer: den ene til de store arrangementer, hvor man kan deltage sammen med en stor flok af andre frivillige, studerende og medarbejdere. Derudover kan man blive frivillig i Overgangsprojektet eller Besøgstjenesten, der begge er projekter i Det Grønlandske Hus, der er baseret på frivillige kræfter, hvor man kan blive støtteperson eller besøgsven for en grønlandsk borger i Region Midtjylland.

”Til de forskellige arrangementer er det mere uforpligtende, og hvor man kan melde sig fra gang til gang, mens man som frivillig i Overgangsprojektet eller i Besøgstjenesten er mere én til én, og hvor man forpligter sig til et andet menneske i en længere periode. Det er også derfor, at det er så vigtigt at få skabt et mangfoldigt frivilligkorps”, fortæller Sanne Helmer Petersen og uddyber.

”Vi har for eksempel gennem frivilligjob.dk, der er en online portal for frivillige, fundet hjælpere til årets Food Festival, der havde en anden baggrund end dansk, og de kan fx også være rigtig gode i vores andre projekter, for de ved, hvor svært det kan være at flytte til Danmark, at have hjemve eller ikke tale sproget så godt. De kan relatere til de udfordringer på en anden måde end en dansker kan”, fortæller hun.

Sanne Petersen har også rekrutteret frivillige gennem Aarhus Kommune, der har frivilligprogrammet ReThinkers, der så dagens lys ved kulturhovedstadsåret i 2017, og som derefter er kørt videre i samarbejde med Visit Aarhus. Her er det primært seniorer, der er vant til at arbejde som frivilligt til de store arrangementer som VM i Sejllads, Classic Car Race eller omkring krydstogtskibene.

”Vi vil gerne have en så bred gruppe som muligt og skabe et miljø omkring frivillighed i Huset, hvor de på sigt selv kan mødes, lave mad sammen, forskellige cafeer, og især når tilbygningen i Huset er færdigt, så håber vi, at de kan bruge Huset som samlingspunkt og skabe noget liv”, fortæller Sanne Helmer Petersen.