- Denne begivenhed er allerede afholdt.
Grønlandske Erhvervsdage 2018
12. september 2018 @ 13:00 - 15. september 2018 @ 16:00
onsdag 12. september kl 13.00 – torsdag 13. september kl 16.00
Grønlandske Erhvervsdage 2018
Invester i fremtidens Grønland
Den 12. og 13. september 2018 var over hundrede iværksættere og erhvervsfolk fra både Grønland og Danmark samlet i Centralværkstedet i Aarhus til Grønlandske Erhvervsdage, der var arrangeret af NUKIGA.
Ambitionerne er høje, og man kan mærke deres drømme helt ud til fingerspidserne, når iværksætterne pitcher deres produkter og forretningsideer.
De Grønlandske Erhvervsdage i Aarhus skal være med til at give grønlandske iværksættere en platform, hvor der er fokus på netværk, og samtidig er det et forum, hvorfra man kan fortælle de gode historier, der alt i alt skal være med til at skabe vækst i Grønland
”Erhvervsdagene sætter spot på iværksætterne i en dansk erhvervskontekst, både for at klargøre hvilke udfordringer, der er, men også for at skabe samarbejdskonstellationer”, fortæller Morten Larsen, der er projektleder for NUKIGA Erhverv.
Tanken bag NUKIGA er at styrke samarbejdet mellem dansk og grønlandsk kultur- og erhvervsliv for at skabe international interesse for Grønland og derigennem øge væksten i landet.
”Grønlandsk erhverv er en niche i Danmark, og vi vil gerne gøre det grønlandske erhvervsliv sexet, men det kræver, at vi bliver ved med at fortælle de gode historier”, understreger Morten Larsen.
Og netop de gode historier er der mange af i lokalet til de Grønlandske Erhvervsdage.
Grønlandske drømme
På bordet ligger et stykke sandblæst glas, der er håndskåret, så det ligner Grønland, og ovenpå ligger der et isbjerg af glas. Hvert eneste kunstværk er håndlavet af glaskunstner Josefine Petrussen, der står bag Petrussen Art, der sidste år lancerede de grønlandskinspirerede glaskunstværker.
”Min drøm er at få en samarbejdspartner i Grønland, som kender det grønlandske marked, så jeg kan udvide forretningen”, fortæller Josefine Petrussen, der blandt andet bruger Erhvervsdagene til at netværke og skabe de nødvendige forbindelser til det grønlandske erhvervsliv.
Ved siden af hendes stand står Mads Petersen, der er en af initiativtagerne bag den grønlandske dronevirksomhed Dronepilot.gl, der blandt andet har filmet og fotograferet for Animal Planet og Discovery i Grønland.
”Dronerne er ikke kun legetøj, for jo mere man udvikler kameraet, jo mere kan man gøre med en drone”, fortæller Mads Petersen, der i 2015 stiftede virksomheden sammen med to kammerater.
I starten var det som en hobbyvirksomhed, men det har sidenhen udviklet sig.
”Der er potentiale for at etablere et systematisk droneredningskorps, der kan være med til at hjælpe og lette nødsituationer og eftersøgninger”, siger Mads Petersen og uddyber:
”Et tænkt eksempel er, at der sker en ulykke i Narsaq, hvor den nærmeste helikopter er to timer væk i Kangerlussuaq. Her vil man kunne sende en drone ud for at starte eftersøgningen, og hvis den finder varme, vil den kunne sende de nøjagtige koordinater til helikopteren, der så kan flyve direkte hen for at hjælpe”.
Dette vil dog, ifølge Mads, kræve en vejrresistent drone, der kan koste op til 200.000 kroner, men samtidig vil man kunne spare penge på den tid, hvor en helikopter og en pilot er i luften.
”Der er mange flere muligheder med en drone: opmåling, 3D billeder af for eksempel et isbjerg, som Petrussen Art kunne skabe et kunstværk ud fra eller test af droner i forskellige, ekstreme vejrforhold”, understreger Mads Petrussen, der ligesom Petrussen Art deltager i Erhvervsdagene i håbet om at skabe forretningsforbindelser.
Begge dage er der rig mulighed for at netværke med en lang række etablerede forretningsfolk, bestyrelsesformænd og direktører i både danske og grønlandske virksomheder.
”Grønlandske Erhvervsdage betyder, at der er mulighed for at promovere grønlandsk produktion for det danske erhvervsliv, og det er de gode ideer, der skal bære fremtiden”, siger Aaja Chemnitz Larsen, der er medlem af Folketinget for Inuit Ataqatigiit.
Gøre op med fordomme
Og de mange gode ideer fra den voksende iværksætterkultur i Grønland er med til at skabe en ny fortælling om Grønland, der i fremtiden skal efterlade de efterhånden forældende fordomme om naturfolket og et socialt udsat folkefærd. Dette mener blandt andet Aviaaja Ezekiassen, der er grønlandsk designer og iværksætter.
”Jeg vil bruge min historie som platform til at fortælle den gode historie om Grønland”, fortæller Aviaaja Ezekiassen.
Hun har blandt andet designet en stol, som hun i næste måned har fået bevilling ved Statens Værksted for Kunst til at lave en prototype, som kan være startskuddet til en hel produktion.
”Der findes ikke grønlandske møbelproducenter, så jeg vil selv skulle stå for hele produktionen og salget, og det er en lang og hård proces”, fortæller hun.
Hun har valgt et langt mere moderne udtryk i sit design, hvor hun med vilje ikke har brugt sælskind.
”Sælskind og andre souvenirting er det billede, verden har af Grønland, og jeg vil gerne være med til at skabe en ny fortælling om Grønland og grønlandsk design”, siger hun.
Det var til verdens største møbelmesse i Milano, hun i 2014 bemærkede, at Grønland ikke var repræsenteret.
” Min ambition er, at jeg gennem mit design kan være en god historie fra Grønland og repræsentere mit land til internationale møbelmesser. Det er vigtigt at skabe nye platforme, som den her dag, der kan være med til at fortælle alle de gode historier, og give et mere nuanceret billede af Grønland”, understreger hun.
Finn Jørn Jakobsen, der er konsulent og journalist for GE og Polar Seafood, og blandt deltagerne til erhvervsdagene er enig.
”Jo flere positive historier, jo bedre, og det er arrangementer i høj kvalitet som dette, der kan give mere viden, så vi kan se ud over fordommene om naturfolket eller socialt udsatte, og hvor vi kan få et mere nuanceret billede af Grønland og lære at se det, som det land, det er”, siger han.
De Grønlandske Erhvervsdage slutter i dag torsdag den 13. september, men som Aarhus Borgmester, Jacob Bundsgaard, sagde i sin tale, så er arrangementet på vej til at blive en rigtig god tradition.
Læs mere om erhvervsdagene i 2018 her.
Se flere billeder fra Grønlandske Erhvervsdage 2018 på vores Facebook.
Læs også artiklen i Sermitsiaq eller om INUA Care i KNR.
Den Grønlandske Erhvervsmesse 2017
Det Grønlandske hus i Aarhus startede op med erhvervsaktiviteter d. 2 september 2016.
Formålet er, at udbrede kendskabet og forståelse for de mange muligheder for at lave forretning med Grønland, i Grønland og med grønlændere. Siden starten er der holdt oplæg om biotechnologi i Grønland, som er det eneste sted i verden der har såkaldt kolde enzymer.
Vi har også afholdt seminar om erhvervsmuligheder i Grønland, hvor danske og grønlandske forskere fortalte om muligheder og perspektiver.
I september afholdt vi en stor erhvervsmesse og konference med deltagere fra Grønland og Danmark. Du kan læse mere om messen her: www.nukiga.dk/messe
Har du gode ideer eller bare spørgsmål, så kontakt:
Morten Larsen [email protected]