Skip to content

I Det Grønlandske Hus, oplever vi, at du kan få behov for støtte og vejledning i forbindelse med din uddannelse i Danmark. Dette kan både være lige inden du starter eller mange år inde din uddannelse.

 

Der er mange praktiske ting, der skal ordnes, og det er dyrt at starte på uddannelse i Danmark.

Du skal opbygge en ny tilværelse, når du rejser til Danmark for at begynde på en uddannelse. Du rejser hjemmefra, ikke blot fra din familie, men også fra kulturen, sproget, maden og din kendte dagligdag. I Danmark er der en meget anderledes kultur. Især vil du kunne opleve en stor konkurrencementalitet blandt dine medstuderende og at læringen foregår anderledes på uddannelserne.

Når du rejser til et andet land, vil du måske opleve, at nogle af dine nye studiekammerater ikke har nogen forstand på din kultur og historie, og du vil måske møde nogen, som har nogle forestillinger om den grønlandske kultur, som du ikke bryder dig om.

”Det er helt normalt at blive rigtig træt den første tid i Danmark”

Du vil opleve mange nye ting, og du vil opleve at skulle være til stede på en helt ny måde. Den første tid kan føles som spændende og sjov, men du må indstille dig på, at det kan være hårdt at starte på en ny uddannelse. Men du skal vide, at når den første tid er overstået, vil du opleve, at dagligdagen bliver nemmere, tingene falder på plads, og studiet får en rytme. Alt dette skaber stabilitet for dig.

Udfordringerne sker overvejende i overgangen fra Grønland til Danmark, og vi mener, at det kan gøre en stor forskel, hvis du får den rette hjælp tidligt i dette nye kapitel af dit liv.

Former for støtte

For at gøre det nemmere at overskue hvad du kan bruge os til, har vi inddelt den støtte og vejledning, vi kan hjælpe med, i 6 forskellige kasser.

 

Den praktiske hjælp

Det kan være både svært, frustrerende og uoverskueligt at finde sig til rette i et nyt land med alle de praktiske ting, der skal ordnes. Du har nu mulighed for at få hjælp i den første tid omkring din ankomst til Danmark. Vi hjælper med at få styr på bl.a. folkeregister, boligstøtte, børnetilskud, SU, SKAT, MitID/Nem-ID, kørekort og hvad du ellers kunne få behov for hjælp til.

Hjælp ved studiestart

For at give dig den bedst mulige start på din uddannelse i Danmark, samarbejder vi med uddannelserne. Du har mulighed for at få en personlig introduktion til din uddannelse, hvor en studievejleder fra skolen viser dig rundt og fortæller om dagligdagen, fagene, eksaminerne på første år og studiemiljøet. Ligeledes kan I tale om, hvor man skal møde op den første dag, om der er en særlig rusintroduktion, hvor du kan købe dine bøger og meget andet.

Hjælp den første tid på uddannelsen

Det sværeste ved at flytte til et andet land kan være, at man oplever kulturen som meget anderledes, end den du kommer fra. Dine nye studiekammerater vil sandsynligvis både tænke, diskutere og handle anderledes end dig, og du vil måske især opleve hvordan andre studerende kan være mere ”rappe i replikken”. For at du får den bedste start med dine studiekammerater har du mulighed for at få en mentor, som også går på din uddannelse. Det skaber tryghed altid at have en, man kender og kan tale med. Du kan bruge din mentor både fagligt og personligt, og din mentor vil hjælpe dig til at falde ordentlig til på din uddannelse med dine nye studiekammerater, læsegruppe, fritidsaktiviteter og hverdagen.

Bliv bedre til dansk

Når du starter på en uddannelse, kan du få den opfattelse, at dit dansk ikke er godt nok. Derfor vil vi gerne støtte dig i at opnå dansk på et højt niveau, så du kan klare dig igennem din uddannelse nemmere. Danskundervisningen vil blive tilpasset dit niveau, lige meget om du har brug for blot en lille smule hjælp, eller du ønsker at opnå en højt akademisk skriftsprog.

Undervisningen kan vise sig som f.eks. sprogtræning, så du bliver bedre til at kommunikere på din uddannelse eller læsetræning så du får mere ud af de svære fagtekster. Du har også mulighed for at få støtte til de store skriftlige opgaver eller hjælp til at strukturere dine eksaminer.

Få en hånd til lektierne

Har du rigtig svært ved ét fag, og sidder du fast og kan ikke komme videre? Så kan vi give støtte til, at du kan få hjælp til dette. En lektiehjælper eller en hjælpelærer kan være det rigtige for dig.

Tag en snak, hvis det bliver for tungt

Oplever du, at det hele føltes tungt, hverdagen går dårligt, du har hjemve og studiet driller? Eller måske har du rigtig meget brug for at tale om nogle særlige ting. Så kan vi give støtte til, at du kan tale med en psykolog. Du skal blot have en normal henvisning fra din egen læge.

Hvem skal du kontakte

For at få støtte skal du henvende dig til dine uddannelsesvejledere i Det Grønlandske Hus i Aarhus. Vi tager både telefonen og svarer også på mail. Du er altid velkommen til også at besøge os i huset, hvis du er i Aarhus.

Back To Top