Roberth Petersen fik i juni måned 2019 titlen som cand.scient. indenfor Molekylær Medicin fra Aarhus Universitet. Interessen blev allerede stor i gymnasietiden, hvor Roberth gerne ville lære endnu mere om menneskekroppen og forske indenfor medicin.
Rejser mellem Grønland og Danmark
Roberth er født i Nuuk, og flyttede som 13-årig til Danmark hos hans far for at gå i den danske folkeskole i både 8. og 9. klasse. Herefter kom han på et efterskoleophold, og så kom han på gymnasiet i Frederikhavn, efter hans mor flyttede til Skagen fra Nuuk. I gymnasiet begyndte han på bioteknologilinjen, og herfra fik Roberth større interesse for laboratoriearbejdet. I sit sabbatår valgte Roberth at rejse tilbage til Nuuk for at få en pause og et job i Pisiffik. Det var en god mulighed for ham at komme til Grønland igen i en langvarig periode.
I sabbatåret søgte Roberth ind på Molekylær Medicin på Aarhus Universitet, og han fik en plads på studiet. Drømmen fra gymnasiet om at arbejde i laboratorie og forske blev en realitet, og Roberth var klar på at lære mere om kroppen og kunne hjælpe i fremtiden.
Om sin faglige interesse under studiet
Hans faglige fokus gennem studiet var ”forskning fordi jeg går op i hjernesygdomme. Det er ærgerligt at miste hukommelse og sin personlighed gennem sygdomme. Det er derfor målet for mig at kunne bidrage indenfor behandling af hjernesygdomme.”
Om at tilpasse sig
Roberth fortalte, at det var nemt for ham at tilpasse sig, da han har boet i Danmark i mange år. At komme ind på universitetet krævede en særlig indsats i forhold til gymnasiet. ”Niveauet er helt klart højere end gymnasiet”.På det sociale plan fandt Roberth hurtigt nye venner, og han fortæller endvidere, at ”jeg kom i forskellige foreninger som fx tutor i tre år, hvor jeg hjalp til frivilligt. Også som studielivsambassadør i to år.” Derudover boede Roberth det første år i studietiden på kollegiet i Det Grønlandske Hus, hvor han fik et netværk og gode venner. Mens han boede på kollegiet, blev han skrevet op til ungdomsboliger i Aarhus gennem ungdomsboligaarhus.dk, og fandt efterfølgende en ungdomsbolig herigennem.
Om pensum og eksamen
Roberth fortæller, at man løbende finder ud af, hvordan man bedst studerer. Derefter kan man finde den rette læsegruppe, som man har det godt med både fagligt og socialt.
Under eksamensperioderne kan det være hårdt, hvor man kan komme til at sidde alene og læse meget. ”Brug dine medstuderende for man kan føle sig alene. Man kan man altid lave aktiviteter under eksamensperioden, og husk det sociale mens man studerer.”
Efter endt uddannelse
Roberth skiftede Aarhus ud med København for at udarbejde sit specialeprojekt på Rigshospitalet – og efter sin uddannelse overvejede Roberth at tage en Ph.D., men hans specialevejleder fik desværre ikke tildelt fondsmidler til et forskningsprojekt. Derfor har Roberth nu valgt at søge karriere i lægemiddelindustrien på Sjælland, hvor de fleste virksomheder befinder sig. At arbejde i Grønland er bestemt også en mulighed for ham, da han fortæller, det ”kunne være sjovt og spændende at arbejde i Grønland, og også hjælpe lægerne deroppe med at diagnosticere sygdomme.”
Gode råd til andre studerende
Roberth har et par gode råd for, hvordan man får et godt socialt liv under studiet.
”Det giver meget socialt og studiemæssigt at være åben. Jeg har ikke været genert som sådan. Mit bedste råd er at være åben.
I Aarhus er Avalak til stede, så brug dem, og gennem frivilligt arbejde kan man møde andre. Derudover kan man være tutor, blive en del af en festforening eller en faglig forening, så kommer man tæt på andre danskere og grønlændere. Så kan man hurtigt begynde at føle sig hjemme.”
Derudover fortæller han, at ”Man skal blive ved, selvom det er hårdt i starten. Man skal bruge sine medstuderende både grønlændere og danskere. Folk er søde på studierne, så vær opsøgende og ikke tilbageholdende. Man skal ikke kun holde sig til Det Grønlandske Hus, og hav selvironi, når det kommer til typiske jokes om grønlændere. Og klø på både socialt og fagligt – hvis jeg kan gøre det, så kan andre grønlandske studerende også gøre det.”