Skip to content

Fra fangerdatter og hjemmeskole til uddannet tandtekniker

Kathrine Huusfeldt har i december måned færdiggjort tandteknikeruddannelsen ved NEXT-skolen i Herlev. Kathrine er født og opvokset i Østgrønland og kan nu, trods sin store beskedenhed, bryste sig af at være Østgrønlands første, uddannede tandtekniker. Kathrine er i dag bosiddende i Tilst ved Aarhus sammen med sin danske mand og deres tre børn.
At Kathrine skulle blive tandtekniker, lå ikke nødvendigvis i kortene. Som datter af en fanger, og opvokset på en nedlagt fangstplads, ”Pikiullit”, i Tasiilaq-området, gik hun i hjemmeskole og kom først i folkeskole fra og med 7. klasse. Indtil da fungerede hendes far som pladsens ’skolemester’ og underviste Kathrine, hendes søskende og de øvrige tre familiers børn, når han ikke var på fangst.
Startskuddet blev skolepraktikken i 9. klasse. Fjorten dage i praktik hos en tandlæge, så var interessen for faget vakt. Med sig i rygsækken hjemmefra havde Kathrine en vigtig styrke, nemlig evnen til at klare sig. Med den tro på sig selv, som dét giver, starter hun efter endt folkeskole på den toårige klinikassistentuddannelse, som hun afslutter med eksamen i Nuuk. Året er 1984.
Kathrine bliver efterfølgende ansat hos den tandlæge i Tasiilaq, som hun har været tilknyttet under sin uddannelse. Udover sine kompetencer som klinikassistent har Kathrine et skarpt blik for det tandtekniske arbejde. I Østgrønland har man på daværende tidspunkt ikke adgang til en fast tandtekniker, og kun et par gange om året kommer der uddannede tandteknikere til området. Det er derfor værdifuldt, at Kathrine kan udføre visse protesearbejder.
Uddannelsen som tandtekniker påbegynder Kathrine i 2019, efter 35 års ansættelse hos én og samme tandlæge i Tasiilaq. Kathrine har i de mellemliggende år mødt sin mand, som kommer fra Thurø ved Svendborg, men i en årrække har arbejdet i Grønland i forbindelse med et byggeprojekt. 3 børn er kommet til, ovenikøbet også et barnebarn, og den ældste datter er blevet færdig med sin uddannelse som ingeniør. Beslutningen om at genoptage studielivet, blive studerende i Danmark, hvor tandteknikeruddannelsen befinder sig, i en moden alder, og efter mange år på arbejdsmarkedet, er en stor beslutning at tage. Men beslutningen gøres lidt nemmere af, at datter og barnebarn er bosiddende i Danmark, og at Kathrines mand stammer herfra.
Tandteknikerstudiet er en op til 3,5 år lang uddannelse, som veksler mellem praktik- og skoleophold. På baggrund af sin mangeårige erfaring som klinikassistent kan Kathrine imidlertid gennemføre uddannelsen i et særligt tilrettelagt forløb og ender derfor med at færdiggøre den på mindre end halvandet år.
Praktikplads sikrer Kathrine sig ved en tandklinik i Hadsten og dermed i køreafstand fra Aarhus. Skoleperioderne derimod foregår i Herlev, så turen til København må Kathrine afsted på to gange under sin uddannelse, og dér indskrænke sin tilværelse til et lille kollegieværelse på skolehjemmet. Efter en første praktikperiode fra oktober 2019 følger derfor, i starten af 2020, en periode på skolebænken og med ’studieliv’ i Herlev. Heldigvis, fortæller Kathrine, er der en del andre, som hun selv, mere modne studerende, der kommer rejsende over fra forskellige steder i Jylland, og med dem får hun et rigtig godt studiefællesskab. Efter en anden praktikperiode i Hadsten, fra maj til august 2020, er turen igen kommet til at indtage kollegieværelset i Herlev. Denne gang dog for sidste gang. 2. skoleophold afsluttes nemlig med svendeprøven.
Kathrine afslutter således sin uddannelse som tandtekniker med bestået svendeprøve – en både praktisk og teoretisk prøve – d. 7. december 2020.
En fantastisk krølle på Kathrines karriere er, at hun allerede har fået job som tandtekniker. D. 1. januar 2021 starter hun således i en fastansættelse, og på fuld tid, hos ’praktikstedet’ i Hadsten. Derudover vil Kathrine muligvis have et virke i Grønland som tandtekniker nogle måneder om året.
Et stort tillykke til Kathrine Huusfeldt med færdiggjort uddannelse som tandtekniker og med nyansættelsen.

Back To Top