Skip to content

Portræt af Kristina Aminaq Johansen 

Kristina Aminaq Johansen er 26 år, nybagt mor og nyuddannet klinisk diætist. Uddannelsesrejsen har været hård og kringlet, men en lang række tilfældigheder har også gjort, at hun i dag føler, at hun er landet på den helt rigtige hylde

Kristina Aminaq Johansen blev mor for første gang for lille måned siden. Timingen har været helt perfekt i forhold til hendes studie, da hun i januar afleverede sin bachelor små to måneder før termin. I dag kan hun kalde sig professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Klinisk Diætetik – eller klinisk diætist i daglig tale.

Kristina er halv dansk og halv grønlandsk. Hun er født og opvokset i Tasiilaq og rejste til Sisimiut for at gå på teknisk gymnasium, HTX. Derefter tog hun to sabbatår i Nuuk, hvor hun arbejdede i en børneinstitution og som vikar på en skole, inden hun søgte ind på sygeplejestudiet i Nuuk og på studiet Folkesundhed i Aarhus. Hun kom ind på begge uddannelser, og hun valgte at rejse til Danmark.

”Der var så mange valg og muligheder, og jeg var i tvivl om, hvad jeg skulle. Jeg vidste bare, at jeg gerne ville arbejde med sundhed eller indenfor sundhedsvæsnet”, fortæller Kristina, og da hun starter på studiet i Aarhus, er hun stadig fortvivlet.

Det første år boede hun i kollegiet i Det Grønlandske Hus, og en dag falder hun tilfældigt over nogle studiebøger, der fanger hendes interesse. ”En fra kollegiet læste Ernæring og Sundhed, og jeg vidste ikke engang, at det studie fandtes, men det lød præcis som det, jeg gerne ville”, siger hun.

”Jeg havde flere samtaler med mine studievejleder i Det Grønlandske Hus, og vi kom frem til, at jeg egentlig helst ville noget mere praktisk, hvor jeg kunne møde de mennesker, som jeg gerne ville hjælpe”, siger hun og fortsætter:

”Det fylder meget, når man går med tanker om, om man har taget de rigtige valg, og efter et år valgte jeg at springe fra”, fortæller hun.

Hun skifter studie, og med det samme kan hun mærke, at det er det helt rigtige.

Kulturchok

Kristina er halv dansker, så da hun valgte at rejse til Danmark, regnede hun ikke med at få et kulturchok, men pludselig stod hun overfor bl.a. valg af forsikringer, transportlogistisk i en storby, og det hele var nyt og ikke til at overskue.

”Jeg blev meget overrasket over, at jeg fik så stort et kulturchok. Det var virkelig rart, at jeg kunne bo på kollegiet i Det Grønlandske Hus, så jeg kunne have min grønlandske del med mig, for selvom jeg er halv dansk, så var der mange ting, som jeg skulle vende sig til – alene humoren er så anderledes, så det gjorde det hele meget nemmere at have hinanden”, fortæller hun.

Hun har også under sin uddannelse brugt de forskellige kurser og tilbud, der er i Det Grønlandske Hus for grønlandske studerende.

”Det er vigtigt for mig at nævne, at Det Grønlandske Hus har en stor del i, at jeg er blevet færdig med min uddannelse! Jeg stod på et tidspunkt i en svær situation, både med studieskift og med en kæreste der var dødssyg. Det Grønlandske Hus har hjulpet mig igennem de hårde tider, både med at få akut krisepsykologsessioner i forhold til håndteringen af min kærestes sygdom, og bare det at jeg havde mulighed for at bo på kollegiet, hvor der altid var nogen, som jeg kunne få fat på og som lyttede, gjorde en verden til forskel. Jeg kunne ikke have gennemført min uddannelse uden den støtte og medmenneskelighed, som jeg har mødt, og alene hele oplevelse af at blive færdig betyder rigtig meget for mig”, siger hun og fortsætter:

“Jeg håber inderligt, at alle andre fremtidige studerende fra Grønland kan få de samme tilbud, som jeg har fået”, fortæller Kristina Aminaq Johansen.

Fokus på børn

Uddannelsen har taget tre-et-halvt år, hvor hun undervejs har været i praktik på Dronning Ingrids Hospital ”Sana”, da hun gerne ville se, hvordan det ville være at arbejde indenfor hendes fag i Grønland.

”Der er kun én klinisk diætist i Grønland, så jobbene hænger ikke ligefrem på træerne, men jeg vil ikke udelukke, at vi engang flytter hjem, hvis muligheden opstår”, fortæller hun.

Der er flere retninger indenfor Ernæring og Sundhed, hvor Kristina har valgt at specialisere sig som klinisk diætist, der giver autorisation til diætbehandling, dvs. at kunne rådgive og vejlede patienter i ernæring som en del af deres behandling. Det kan være alt fra diabetes- til kræftpatienter, og det er netop tanken om at kunne hjælpe mennesker og gøre en forskel, der er Kristinas ønske.

”Min interesse for ernæring er opstået på baggrund af problematikker rent diætetisk hos dem jeg holder allermest af. Jeg stod på den ene side med familiemedlemmer, der har problemer med overvægt og følgesygdomme hertil, og på den anden side med en kæreste med en inflammatorisk tarmsygdom, som resulterede i han kæmpede med underernæring og ikke kunne tage på”, fortæller hun.

Udover praktikken på Grønland, har Kristina været i praktik på en børneafdeling, hvor hun efterfølgende fik et studiejob. Her er det gået op for hende, at hun altid har haft let ved at tale og arbejde med børn.

”Så jeg vil måske prøve at udleve drømmen om at arbejde med børn efter barslen. Jeg er måske også lidt farvet af, at jeg lige har fået en lille en”, smiler hun.

Back To Top