Skip to content

15. februar 2019

Mød en studerende: Elisabeth

 

Elisabeth Fleischer Henriksen er født og opvokset i Ilulissat, og i september 2017 startede hun på Folkesundhedsvidenskab på Aarhus Universitet. Hun er glad for at bo i Aarhus og kommer med gode råd til unge grønlændere, der gerne vil vide, hvordan det er at være studerende i Danmark.

 

Valg af uddannelse

Elisabeth vidste, at hu gerne ville til Aarhus for at læse og bo, men vidste ikke helt hvilken uddannelse, det skulle være. Hun har altid været interesseret i sundhedsprofessionelle fag, men ikke vidst hvilken uddannelse, hun kunne tage indenfor området. Derfor var det et pudsigt tilfælde at Elisabeth fandt uddannelsen Folkesundhedsvidenskab på Aarhus Universitets hjemmeside ved at læse og se alle uddannelser i alfabetisk rækkefølge. ”F” blev hendes lykkebogstav.

 

Boligsøgning

Da Elisabeth skulle til Aarhus søgte hun ind på kollegiet i Det Grønlandske Hus. ”Jeg boede der i et helt år. Jeg udnyttede al den tid, jeg kunne” fortæller Elisabeth om at bo i kollegiet. Hun forklarede også, at det er meget forskelligt, hvor længe man bor der. Nogle bryder sig ikke om, at der både er fælles køkken og toiletter, og at det kan være svært at overholde rengøringsreglerne og larm. Derfor er der nogle, der vælger at flytte tidligt. At bo på kollegiet giver god mulighed for at lære Aarhus at kende og finde andre grønlandske unge med fællesinteresser. Derudover gav det også tid for Elisabeth at tjekke nogle af byens kollegier, som hun kunne søge ind på og finde de gode områder i byen.

 

At finde en roomie

På kollegiet i Det Grønlandske Hus fik Elisabeth en god veninde, og de valgte at søge bolig sammen inde på Ungdomsboligaarhus, og i dag bor de sammen i en ungdomsbolig. En af Elisabeths råd til andre, som skal studere i Aarhus er at finde en, man kan bo med. Så kan man nemlig både læse sammen, tale om studierne, gå på cafe sammen og i det hele taget være mere social end hvis man bor alene.

 

Hverdag i kollegiet vs. bo selv

”Der er stor forskel på at bo selv og i Huset. I Huset var det så nemt at være social, at finde nogle at læse med, dejlig nemt at tage på cafe med og lave mad sammen. På den sociale del er det nemt og dejligt at bo i Huset fyldt med andre mennesker. Efter jeg er flyttet ud er min hverdag anderledes, da jeg skal begynde at skrive og kontakte folk om de vil ses”.

 

Elisabeth fortæller også, at hendes hverdag minder meget som hjemme i Grønland, hvor studiet kommer først. Hun bruger sin hverdag fra kl. 8-16 at lave studierelateret opgaver og læsning til holdundervisning og forelæsninger. Efter kl. 16 har hun fri, da der godt kan være meget læsning, og nogle gange får det ingen ende.

 

Fremtidsplaner

Efter endt uddannelse skal Elisabeth hjem til Grønland, da hun kun er i Danmark for at studere. Elisabeth og hendes kæreste har aftalt, at de rejser hjem efter den afsluttende eksamen, men indtil da vil de gerne udnytte de mange forskellige muligheder og oplevelser, der er nemt tilgængelige i Danmark i forhold til Grønland. ”Mens vi bor i Danmark, kan vi godt gøre det til en god tid fremfor dårlig tid. Koncerter med kendte som ikke kommer til Grønland. Rejse rundt. Tage i Tivoli. Det er gode minder man kigger tilbage på, fremfor at se tilbage på studietiden som en ret svær tid, hvor alt handler om læsning”.

 

Avalak

Elisabeth er formand for studenterudvalget Avalak, som inviterer grønlandske studerende til forskellige arrangementer. Gennem Avalak og de sociale arrangementer er der mulighed for at være social og møde andre grønlandske studerende. ”Når man flytter til Danmark kender man måske ikke så mange og har heller ikke familie hernede, og når man skal starte et nyt liv kan det måske være uoverskueligt at finde nye venner. Hvis man har svært ved at opbygge nye relationer med danske studerende kan det være hårdt, og så er det dejligt, at der er arrangementer man kan komme til uden man bliver hængt op på det” fortæller Elisabeth.

 

Gode råd til studerende

Ansøgninger

Når man skal lave ansøgning til at studere i Danmark, er der en del papir man skal have styr på. Hvis man er i tvivl om noget skal man hente hjælp og bare spørg, spørg, spørg!

De fire vigtigste ansøgninger har Det Grønlandske Hus lavet en lille guide til her.

 

Find oplysninger på Instagram

Gennem Instagram kan man finde meget inspiration og information. Både Avalaks og Aarhus Universitets profiler kan man se arrangementer og take-overs af studerende, der fortæller hvordan studierne og hverdagen er. Det giver et godt billede af, hvordan det er at være studerende i Danmark.

 

Skab relationer på studiet

Det er vigtigt at blive gode venner med andre studerende på sit studie. Man skal ikke kun være social med andre grønlandske studerende, da man ellers kan gå glip af meget. Skab gode relationer på studiet, så du får en god studietid.

 

Udfordringer på studiet

Dansk på akademisk niveau

Elisabeth fortæller åbent og ærligt om, at hun synes, at akademisk dansk er noget af det sværeste ved at gå på universitet. ”Man skal ikke lade sig skræmme af det. Man skal formulere sig på sin egen måde, folk skal nok forstå det.”

 

Angst

Derudover har Elisabeth oplevet eksamensangst, og det er noget, hun har været meget åben omkring overfor andre grønlandske studerende. Derudover har hun også oplevet angst for at møde op til undervisning, fordi hun stiller så høje krav til sig selv. Heldigvis har hun fået hjælp ved både at tale med sin læge og studievejleder i Det Grønlandske Hus. Hun fortæller, at Det Grønlandske Hus er gode til at henvise studerende til at få psykologhjælp, og på den måde har hun bearbejdet sin angst. Hun fortæller, at det er vigtigt at sætte ord på de følelser og eventuel angst, man måtte have for at løse det. Man skal ikke være genert, og man kan altid snakke med Husets studievejledere for at få hjælp.

Back To Top