Skip to content

Portræt af Aputsiaq Davidsen

40-årige Aputsiaq Davidsen har læst jura, han er uddannet politibetjent og tømrer, og i sommer fik han endnu en titel på CV’et, da han blev færdiguddannet bygningskonstruktør 

Bygningskonstruktøruddannelsen i Aarhus tager normalt tre-et-halvt-år, men Aputsiaq Davidsen gennemførte den på tre år, da han fik lov til at springe praktikdelen over på grund af hans stærke erfaringer og håndværkerbaggrund. Han har blandt andet haft sin egen tømrervirksomhed, og han har tidligere arbejdet som projektleder i et entreprenørfirma.

”Det var egentlig meningen, at min kone og jeg ville tage et år i Norge eller Island for at få lidt afveksling, men pludselig faldt jeg over uddannelsen, og hun gik med til at flytte til Danmark på den betingelse, at vi flyttede tilbage til Nuuk, så snart jeg blev færdig”, fortæller Aputsiaq, der i dag arbejder på en tegnestue i Nuuk.

Han er oprindelig fra Sisimiut, men han har boet i Nuuk af flere omgange.

”Vi har en lejlighed i Nuuk, også er der mere dynamik her sammenlignet med resten af kysten – både i forhold til erhvervslivet, men også privatlivet, så det har hele tiden været planen, at vi ville tilbage hertil”, siger han.

Erfaring som en fordel

Uddannelsen er under opbygning, så man i fremtiden vil kunne læse til bygningskonstruktør i Grønland, men indtil videre er det kun muligt at tage uddannelsen i Danmark, så selvom Aputsiaq skulle rive hverdagen op i Nuuk og flytte til Danmark i tre år, så fulgte han drømmen om videreuddannelsen.

”Jeg kan lide at bygge huse. Jeg har en baggrund som tømrer, og jeg har læst jura, og som bygningskonstruktør får jeg lov at kombinere mine tidligere erfaringer. Jeg har indsigt i byggeplanen og jeg kan styre byggesager, så mit job er meget praktisk anlagt, hvor der ikke er nogen dage, der er ens, for den ene dag indretter jeg huse, og i den næste står jeg på en byggeplads”, fortæller Aputsiaq og understreger, at hans håndværkerbaggrund er en stor fordel.

”I byggeprojekterne er jeg bindeleddet mellem ingeniørerne og arkitekterne, hvor jeg også skal føre tilsyn på byggepladsen, og der har det helt klart været en fordel, at jeg selv har arbejdet på en byggeplads, for jeg kan se detaljerne ned til hvilken skrue, der er bedst at bruge. Det giver ren praktisk meget mere indsigt i materialer, realistisk indretning af bygningerne, og jeg kan varetage sikkerhedstilsyn”, fortæller Aputsiaq, der dog understreger, at man sagtens kan læse til bygningskonstruktør uden håndværkererfaring.

Et pift i livet

Det var egentlig ikke meningen, at Aputsiaq skulle være håndværker, men under jurauddannelsen fik han pludselig tinnitus.

”Det gjorde, at jeg fik koncentrationsbesvær og valgte at droppe ud. Derfor begav jeg mig ind i håndværkerbranchen idet baggrundsstøj og det fysiske arbejde distraherede mig væk fra susen for øret. Efter at have levet med det i 11 år følte jeg mig klar til at komme videre”, fortæller Aputsiaq Davidsen.

Han er 37 år, da han starter på bygningskonstruktøruddannelsen, og for ham har de mange unge medstuderende været ”et pift i livet”.

”Det har været en stor inspiration for mig at læse sammen med unge mennesker.  Jeg har dannet mig et netværk på ny, og det har virkelig været rigtig fint”, siger Aputsiaq.

Han modtog en pris for sin afsluttende eksamen, og selvom det var et kæmpe skuldreklap, så havde han dog hellere set prisen gå til en af de unge.

”Jeg har i forvejen et kæmpe netværk, og jeg var sikret et job, så snart jeg var færdig, så selvom jeg var glad for prisen, så havde den givet en af de unge en stor fordel, når de skal ud på arbejdsmarkedet for første gang”, siger Aputsiaq Davidsen, der vandt prisen for sit bachelorprojekt med blandt andet ordene:

“Alt i alt en virkelig gennemarbejdet rapport, hvor der både gennem behandling af emnet og ved valg af interviewpersoner er arbejdet på et meget højt niveau”.

I projektet har han undersøgt de udfordringer, der er, når der i den nærmeste fremtid skal laves et nyt bygningsreglement i Grønland.

”Det reglement, der er nu, er fra 2006, der bygger på den danske model fra 1995, så der kommer et kæmpe spring, når der en dag kommer en ny revideret udgave”, fortæller Aputsiaq, der under projektet pludselig kunne bruge sin baggrund som politibetjent.

”Min vejleder spurgte mig en dag, hvordan det gik med opgaven, og jeg svarede, at det ikke var en opgave, men en efterforskning. Jeg kunne bruge mine erfaring i at efterforske og skrive rapporter”, siger han med et smil.

De mange forskellige uddannelser har han kunne bruge i forskellige sammenhænge, men lige nu er der ikke planer om flere titler på CV’et.

”Nu vil jeg etablere mig i Nuuk og falde til”, siger Aputsiaq Davidsen.

Back To Top