Skip to content

Mad og meninger – Venskaber d. 6 december

torsdag 06. december kl 18.30 – kl 21.00

Hvilken betydning har venskaber? Det forsøgte Aleqa Hammond og Gukki Nuka at beskrive gennem deres eget venskab, som startede i Uummannaq for ca. 50 år siden.

På Café MellemFolk blev der afholdt et intimt arrangement, som satte fokus på venskabers styrke. NUKIGA inviterede Aleqa Hammond og Gukki Nuka til at komme og fortælle om deres venskab, som har været i 50 år, siden de var børn i Uummannaq

Venner og familie

Under oplægget viste de både barndomsbilleder og tilhørende historier, som gav de fremmødte et indblik i, hvordan det var at være barn i 60’erne og starten af 70’erne i Grønland.

Aleqa mistede sin far som 7-årig, og betragtede Gukkis far som sin bonusfar, og ligeledes gjaldt det for Gukki, som betragtede Aleqas mor som bonusmor.

Aleqas konfirmation blev afholdt i 1979. Moren fortalte, at en af de største gaver hun kunne få det år, var Hjemmestyrets indførelse; at Aleqa skulle føle ejerskab af den store mulighed for at kunne gøre en forskel. Det skulle senere hen vise sig at være en af grundstenene for hendes politiske virke.

Arbejde og mærkesager

De har altid haft kontakt, og det er et venskab, der forbliver et af deres vigtigste. De komplimenterer hinanden på mange måder både personligt og arbejdsmæssigt. Gukki er en kunstner og keramiker, som har stor succes med at dekorere og udsmykke bygninger og regeringssale. Noget de færreste ved er, at nogle af Gukkis værker udtrykker en hemmelighed, han holdte for sig selv i 33 år; at han som barn oplevede et seksuelt overgreb. Denne hemmelighed blev også skjult fra Aleqa indtil 2016.

Gukkis egen oplevelse og Aleqas position i Landstinget har gjort det muligt at skabe en opsigtsvækkende kampagne mod overgreb mod børn, hvor de ønsker at oplyse om problematikken og hvordan det undgås. Deres erhverv og personlige mærkesag går op i en højere enhed og til et styrket venskab.

 

Aftenens serving

Den grønlandske kok Mikael Møller serverede en lækker ret bestående af dampet torsk, med kartoffelmos, syltet tang, chips, kvan og muslinge sauce.

Se billeder i galleriet ovenfor.

Back To Top