Skip to content

Food Festival 2018

torsdag 06. september kl 10.00 – lørdag 08. september kl 17.00

Grønlandske råvarer var endnu engang en stor succes til Food Festival i Aarhus

I weekenden blev Nordens største madfestival afholdt i Aarhus, og traditionen tro var Det Grønlandske Hus i Aarhus repræsenteret sammen med en række grønlandske virksomheder

I det grønlandske telt summer det af liv hele weekenden. Den grønlandske kok, Mikael Møller, imponerer endnu engang gæsterne til Food Festival med sine smagsprøver: saftige grønlandske rejer fra Diskobugten med tomatsalsa og tang, og koldrøget hellefisk med kvanmayo og agurk.

Årets tema er ”Smag på Grønlands fremtid”, hvor Mikael Møller har fortolket grønlandske råvarer.

”Madkulturen i Grønland er i udvikling, hvor man bruger de gode produkter med nye processer, og det er kvanmayo og tomatsalsa med tang et godt eksempel på”, fortæller Mikael Møller, der mener, at man sagtens kan kigge ud i verden og tage det med hjem i det grønlandske køkken.

”Jeg kigger på andre lande, men selvfølgelig stadig med respekt for traditionerne”, siger han.

I løbet af weekenden blev der serveret 14.500 smagsprøver alene ved det grønlandske telt.

” Det er gået super godt. Lørdag slog vi dagsrekord med 9000 smagsprøver på 9 timer, så alt i alt rammer det vores forventninger meget godt”, fortæller Mikael Møller.

Kø i regn og sol

Hele weekenden er smagsprøverne blevet revet væk, og ikke engang regn i løbet af lørdagen kunne skræmme gæsterne væk fra den grønlandske tipi.

”Det smager rigtig godt, og man kan virkelig smage, at det er kvalitetsrejer,” siger Rikke Jacobsen, 24, fra Aarhus, der er til Food Festival lørdag eftermiddag.

Hun er sammen med veninden til Food Festival for at udvide deres madhorisont.

”Jeg har aldrig smagt hellefisk før, og det er ikke noget, som jeg selv ville have købt, men det er fedt at prøve noget nyt”, fortæller veninden Anja Krogh Laursen, der er 23 år.

I løbet af dagen og weekenden er det især en ingrediens i smagsprøverne, der deler gæsterne: Dem der ved, hvad kvan er, og dem der lige skal have en forklaring.

”I størrelsen minder den om en rabarber og af udseende ligner den en bladselleri”, fortæller Marianne Bjerre fra Kvann Kompagniet, der er blandt de virksomheder, der har opstillet en bod inde i det grønlandske telt.

Smagen af Grønland

Ved siden af tipien står et stort telt, der er fyldt med grønlandske varer og råvarer. Det Grønlandske Hus sælger de traditionelle grønlandske smykker og håndværk, og gæsterne har også mulighed for at købe og smage vodka, gin og rom, der er lavet på indlandsis.

Hos Royal Greenland har man i løbet af weekenden givet knapt 2000 kogebøger væk, mens man hos Kvann Kompagniet kan købe gin, brød, sirup, øl, the eller chutney, der alt sammen er lavet af tidens trend: kvaner. Qajak uddeler smagsprøver på de mange forskellige øl, som de sælger, mens man hos InuaCare kan prøve de eksklusive cremer, shampoo og deodoranter, der er lavet på grønlandske urter og blomster.

”Det er gået super godt, og jeg synes, at vi er lykkes med vores telt. Det er indbydende, og producenterne er virkelig kommet med nogle kvalitetsprodukter”, fortæller Sanne Petersen fra Det Grønlandske Hus i Aarhus, og som er koordinator for den grønlandske deltagelse til Food Festivalen.

Det er 4. år i træk Det Grønlandske Hus deltager til Food Festival i Aarhus.

”Vi udvikler os selvfølgelig fra år til år, og det vi kan tage med fra i år er helt sikkert, at vi har haft så mange flere frivillige med, og det er en uvurderlig hjælp”, fortæller Sanne Pedersen.

Takket være 35 frivillige og Husets medarbejdere kunne Det Grønlandske Hus løfte opgaven under hele festivalen inklusiv forberedelse og efterfølgende oprydning, som kræver overblik og teamwork.

”Det er virkelig fantastisk, at der er så mange, der gerne vil hjælpe”, siger Sanne Petersen, der samtidig fortæller, at flere af årets frivillige har meldt sig som frivillige i andre sammenhænge, så alt i alt har årets Food Festival været en succes.

 

Læs om årets Food Festival i de grønlandske medier:

KamikPosten.gl

Sermitsiaq

KNR

Back To Top